drama365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Π. Μαρινάκης: Η επιστολική ψήφος είναι μία μεγάλη αλλαγή που ήρθε για να μείνει

Κοινοποίηση

Έμφαση στο θέμα της επιστολικής ψήφου έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως τόνισε η διαδικασία εγγραφής έκλεισε και συνολικά στους σχετικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί 202.556 εκλογείς από 128 χώρες, γεγονός που συνιστά αύξηση 280% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023.

Οι εγγραφέντες προέρχονται κυρίως από χώρες της Ευρώπης, αλλά και από 93 χώρες που στις εθνικές εκλογές του 2023 δεν είχαν αν εκλογικό τμήμα, που σημαίνει ότι χωρίς τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου, οι εκλογείς αυτοί δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Στη Γερμανία έχουν εγγραφεί 9.578 εκλογείς, στο Ηνωμένο Βασίλειο 9.090, στην Κύπρο 2.808, κλπ.

Σήμερα, στις 18:00 ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Νέο Δικαστικό Χάρτη.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι με την ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας και την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων, να λειτουργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η Δικαιοσύνη.

Ενοποιούμε τους πρωτοβάθμιους δικαστές, με αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες και πλέον θα υπάρχουν 2100 πρωτοδίκες, που θα συμβάλουν καταλυτικά στην ταχύτητα έκδοσης των πρωτοβάθμιων αποφάσεων.

Η συνδυασμένη απόδοση όλων πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών (ειρηνοδικών και πρωτοδικών) εκτιμάται ότι μετά την ενοποίηση μπορεί ν’ αυξηθεί μέχρι και 17%. Επίσης το ποσοστό εκκαθάρισης των νέων πρωτοδικείων αναμένεται ν’ αυξηθεί μέχρι και 24% μετά την ενοποίηση.

Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση και κατανομή των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων: ως απόρροια της ενοποίησης παύουν να υπάρχουν ειρηνοδικεία. Αυτό οδηγεί συνολικά σε μια ορθολογική μείωση του αριθμού των πρωτοβάθμιων δικαστικών σχηματισμών από 217 σε 111.

Βασικός κανόνας της χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων είναι ότι κάθε περιφερειακή ενότητα θα έχει στην πρωτεύουσά της την κεντρική έδρα Πρωτοδικείου στην οποία υπάγεται το σύνολο πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών.

Προβλέπονται επίσης, παράλληλη και περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου, σε περιοχές όπου υπάρχουν ανάγκες.

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ως αρμόδιος Συντονιστής της Κυβέρνησης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους».

Βασική επιδίωξη της Εθνικής Στρατηγικής είναι η αύξηση της ορατότητας των ΑμεΑ και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γι’ αυτήν την πολυάριθμη ομάδα συμπολιτών μας που υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 1.000.000 άτομα.

Η Εθνική Στρατηγική θέτει τις βασικές αρχές και εξειδικεύει 170 οριζόντιες και στοχευμένες δράσεις, με παρεμβάσεις σε 6 άξονες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγείας, της αποϊδρυματοποίησης και της ορατότητας των ατόμων με αναπηρία.

Η υλοποίηση τους αφορά το σύνολο των Υπουργείων, Περιφερειών και Δήμων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους άνω των 600 εκ. ευρώ.

Οι δράσεις αυτές συνδέονται με συγκεκριμένους δείκτες παρακολούθησης, για την εξασφάλιση αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός, υπερκομματικός και συλλογικός -διπλός- στόχος: Η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με εκείνη του γενικού πληθυσμού, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας και τα εθνικά δεδομένα να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Η Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής δουλειάς που ξεκίνησε από το 2019 με την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου και την υλοποίηση εμβληματικών δράσεων και στην εξέλιξή του στο Σχέδιο Στρατηγικής κατόπιν εκτενούς συνεργασίας με τους φορείς του αναπηρικού κινήματος.

Η κυβερνητική στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία «Μια Ελλάδα με όλους για όλους» υπηρετεί τον στόχο μιας κοινωνίας πιο συμπεριληπτικής και συνεκτικής που δεν αφήνει κανέναν και καμία συμπολίτη μας πίσω.

Η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 τέθηκε από χθες σε διαβούλευση έως τις 19 Μαΐου και θα παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μετά το Πάσχα.

Παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη το νομοσχέδιο για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.

Στόχος του νέου συστήματος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με απώτερο στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα:

• Δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο, απόλυτα συνδεδεμένο με το υφιστάμενο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης και τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων.

• Προβλέπεται πεδίο εφαρμογής για το μπόνους παραγωγικότητας που περιλαμβάνει όλους τους φορείς που υπάγονται στην στοχοθεσία – αξιολόγηση.

• Ορίζεται σαφής μεθοδολογία προσδιορισμού των επιλέξιμων στόχων και ενιαία μεθοδολογία απονομής της ανταμοιβής.

• Συστήνεται Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής στο Υπουργείο Εσωτερικών και Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής για την τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας.

• Παράλληλα, εισάγονται και μη χρηματικές ανταμοιβές.

Οι δικαιούχοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.

Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία, με μόνο κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων.

Έτσι, επιβραβεύονται οι άξιοι και αποτελεσματικοί δημόσιοι υπάλληλοι, εισάγονται υγιή κίνητρα στο Δημόσιο, ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του Δημόσιου Τομέα και η συνεργατικότητα μεταξύ των υπηρεσιών.

Το σύστημα κινήτρων για τα bonus παραγωγικότητας έρχεται σε συνέχεια των αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των επιδομάτων που ξεκίνησαν από την αρχή της χρονιάς μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Με τις αυξήσεις και τα bonus παραγωγικότητας στο Δημόσιο Τομέα, την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συνακόλουθες αυξήσεις των επιδομάτων, την αύξηση του μέσου μισθού, το ξεπάγωμα των τριετιών, εντείνουμε την προσπάθειά μας για συνεχή αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών.

Από χθες μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων, ποσά ενισχύσεων τα οποία ξεπερνούν συνολικά τα 780 εκ. ευρώ και τα οποία αφορούν σε Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα, Βασική ενίσχυση, νεοεισερχόμενους αγρότες και αναδιανεμητική ενίσχυση για το 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις αρχικές εξαγγελίες των 700 εκ. ευρώ.

Η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου καθώς και της Διαχειριστικής Αρχής, για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος γίνεται πράξη.

Η προσπάθεια για την εξυγίανση και σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Στόχος μας, η εξυπηρέτηση των παραγωγών μέσα από ένα δίκαιο, διαφανές και σύγχρονο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών.

Αυτές οι κινήσεις γίνονται σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για αλλαγές και απλοποιήσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική προκειμένου οι αγρότες να επωμίζονται το λιγότερο δυνατό διοικητικό βάρος, την λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία ώστε οι οικολογικοί στόχοι που θέτει η ΚΑΠ να συνάδουν με την αγροτική ανάπτυξη.

Η νέα αναβαθμισμένη πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από χθες διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του Διαδικτύου. Αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο ώστε να μπορούν όλοι να συγκρίνουν τιμές, να δημιουργήσουν το δικό τους καλάθι με τα προϊόντα που επιθυμούν και να κάνουν τις αγορές τους, με το χαμηλότερο κόστος, από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ που τα προσφέρει.

Η πλατφόρμα παρέχει στον καταναλωτή τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών -επί του παρόντος- σε 3.000 βασικά καταναλωτικά αγαθά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Στη συνέχεια δίνεται η δυνατότητα ανεύρεσης του φθηνότερου καλαθιού με κριτήριο τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να ελέγξει όλα τα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται πλησίον του τόπου διαμονής του, πριν ξεκινήσει τις αγορές.

Η πηγή άντλησης των τιμών των προϊόντων είναι το κεντρικό e-shop κάθε αλυσίδας και ενδεχομένως να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις σε σχέση με το φυσικό κατάστημα. Οι τιμές ενημερώνονται καθημερινά στις 10:00. Μέσα σε λίγα 24ωρα θα είναι ολοκληρωμένες και οι εκδόσεις για κινητά και tablets.

Στοχεύουμε στην διευκόλυνση των καταναλωτών με κάθε πρόσφορο εργαλείο απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια στα καταναλωτικά προϊόντα, στην ενίσχυση της διαφάνειας και την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού σε συνδυασμό με τις στοχευμένες παρεμβάσεις μας στην αγορά και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τίτλο «Αναμόρφωση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους” και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας».

Οι ρυθμίσεις που αφορούν το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» προβλέπουν αύξηση του προϋπολογισμού στα 15 εκ. ευρώ και αύξηση των δικαιούχων.

Συνολικά για την στεγαστική πολιτική, διατίθεται ποσό ύψους 2.3 δισεκατομμυρίων ευρώ για μια σειρά από προγράμματα ενώ για το επίδομα στέγασης στους ευάλωτους το ποσό ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Σήμερα Μ. Τρίτη, μέσω του ΟΠΕΚΑ θα καταβληθεί ποσό περίπου 187 εκ. ευρώ σε 679 χιλιάδες δικαιούχους ενώ παράλληλα θα καταβληθούν σε περίπου 59.000 μητέρες, 36 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στα αναδρομικά του επιδόματος γέννας για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023. Τονίζεται ότι οι καταβολές για το 2024 θα γίνουν με το αυξημένο ποσό.

Η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε συνολικά στις κοινωνικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί και συγκεκριμένα τόνισε πως:

Για το έτος 2023-2024, καλύψαμε 177.000 vouchers σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ατόμων με αναπηρία, δηλαδή σχεδόν 8.000 vouchers περισσότερα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και 55.000 περισσότερα σε σύγκριση με την περίοδο 2018-2019.

Διατέθηκε κονδύλι 70 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα στους Δήμους της χώρας να δημιουργήσουν νέους σταθμούς ή να επεκτείνουν τους υπάρχοντες.

Με το νέο ΤΕΒΑ: 400 εκ. ευρώ δίνονται στις 13 Περιφέρειες για τη σταθερή στήριξη 303.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους οποίους σε τακτά χρονικά διαστήματα θα παρέχονται δωρεάν τρόφιμα, προϊόντα ατομικής υγιεινής, οικιακά αναλώσιμα, σχολικά είδη κλπ.

Παρέχονται περισσότερα σχολικά γεύματα και συγκεκριμένα σε 231 χιλιάδες παιδιά δημοτικού από 153 Δήμους – Έχει γίνει ειδική μέριμνα και προσθήκη 10 Δήμων στην πληγείσα Θεσσαλία, ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά τον Οκτώβριο.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η στήριξη της οικογένειας, των ευάλωτων, των ατόμων με αναπηρία, των αστέγων και η δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος κοινωνικής φροντίδας δεν είναι προνόμιο ενός μόνο πολιτικού χώρου. Δυστυχώς όμως, η αντιπολίτευση για μια ακόμη φορά φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων μην ψηφίζοντας σημαντικές διατάξεις που συμβάλουν στη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Την τελευταία εβδομάδα, και μια ανάσα πριν τη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 192 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Προχθές, Κυριακή, με τους ανέμους να πνέουν θυελλώδεις, μέσα σε μόλις 2,5 ώρες εκδηλώθηκαν 16 ενάρξεις πυρκαγιών εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν στον Ασπρόπυργο.

Από την προηγούμενη Δευτέρα έως και χθες πραγματοποιήθηκαν 13 συλλήψεις, σχηματίστηκαν δικογραφίες και ορισμένοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Πλέον με το νέο Ποινικό Κώδικα οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί και οι εμπρησμοί -ακόμα και οι εξ αμελείας- επισύρουν ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή έως 200.000 ευρώ, ενώ ο εμπρησμός που έχει ως αποτέλεσμα θάνατο τιμωρείται με ισόβια. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, και όπως επαναλαμβάνει και ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Κικίλιας, «η αντιπυρική περίοδος- η οποία ξεκινά αύριο- θα είναι πολύ δύσκολη και πρέπει όλοι να δείξουμε ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα. Δεν μπορεί ο ένας που δεν καθαρίζει το οικόπεδό του ή που αποφασίζει να κάψει κλαδέματα και υπολείμματα καλλιεργειών με ανέμους 7 ή και 8 μποφόρ να βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των πολλών, τις περιουσίες τους και τον δασικό πλούτο της χώρας μας».

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπογράφηκε Υπουργική Απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για την πλήρωση 1.137 θέσεων λοιπού προσωπικού, πλην νοσηλευτικού, από τις οποίες οι 538 αφορούν το ΕΚΑΒ και οι 599 τα νοσοκομεία της χώρας.

Το 2024 θα γίνουν συνολικά 6.500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ. Η ενίσχυση του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και για αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με νέες προσλήψεις και θέσπιση κινήτρων.

Όπως τόνισε και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης: «Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς αλλά και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σε τμήματα και κλινικές ανά την χώρα».

Δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εργασίας πρόσκληση για την ένταξη 700 ιατρών στο Μητρώο του Ειδικού Σώματος Ιατρών του ΚΕΠΑ.

Με την πρόσκληση αυτή, ο αριθμός των γιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία στο ΚΕ.Π.Α υπερδιπλασιάζεται και από 500 που είναι σήμερα, με την ένταξη άλλων 700, θα φτάσει τους 1.200. Παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των ειδικοτήτων, καθώς για πρώτη φορά -από τότε που δημιουργήθηκαν τα ΚΕ.ΠΑ. το 2011- στις Επιτροπές θα ενταχθούν, παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχίατροι.

«Η απόφασή μας αυτή, έρχεται λίγους μήνες μετά την αύξηση κατά 50% των αμοιβών των ιατρών των ΚΕΠΑ και αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου μας για την αναβάθμιση και την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας προς όφελος των ανάπηρων συμπολιτών μας αλλά και του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων», τόνισε η αρμόδια Υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στις 10πμ την Μ. Τετάρτη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν οι πέντε ανήλικες και οι γονείς τους για τον ξυλοδαρμό της 15χρονης

ΤτΕ: Εκστρατεία ευαισθητοποίησης των νέων για θέματα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης

ΚΥ.Σ.Ε.Α.: Το μήνυμα του Βασίλη Κικίλια για την αλλαγή ηγεσίας στην Πυροσβεστική