drama365.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι τόσο ανίσχυρο όσο το παρουσιάζουν κάποιοι: Τέσσερα παραδείγματα

Κοινοποίηση

Υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση στους ψηφοφόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει μειωμένη δυνατότητα παρέμβασης στην καθημερινότητα του πολίτη και οι ευρωβουλευτές είναι ουσιαστικά ανίσχυροι.

Η αίσθηση αυτή έχει επικρατήσει γιατί, παρά το γεγονός ότι πλέον έχει κατοχυρώσει περισσότερες εξουσίες βάσει διαδοχικών συνθηκών της ΕΕ (όπως η Συνθήκη της Λισαβόνας), δεν έχει το δικαίωμα να προτείνει νομοθεσία όπως τα εθνικά κοινοβούλια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις που λαμβάνει πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες, οι οποίες αποτελούν αρμοδιότητα της Κομισιόν.

Εντούτοις, αν εξετάσουμε προσεκτικά τους προτεινόμενους νόμους ή τροποποιήσεις από τις περισσότερες από τις 20 επιτροπές του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση νέων κανόνων στην ΕΕ που μπορούν να αλλάξουν το επόμενο διάστημα τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.

Ακολουθούν ορισμένα από τα πλέον απτά πράγματα που έκαναν οι ευρωβουλευτές τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο της Ευρωβουλής:

Κοινός φορτιστής

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι τόσο ανίσχυρο όσο το παρουσιάζουν κάποιοι: Τέσσερα παραδείγματα
Φώτο Αρχείου EPA/OLIVIER HOSLET

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όχι μόνο τα smartphone, αλλά και πληκτρολόγια, ποντίκια, ακουστικά και άλλες περιφερειακά θα πρέπει να διαθέτουν όλα μια κοινή θύρα φόρτισης USB-C και αυτό κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στο Ευρωκοινοβούλιο που πολέμησε για τη θέσπιση κανόνων που θα αντιμετωπίζουν μια από τις σημαντικότερες ενοχλήσεις των πολιτών: ​​ένα συρτάρι γεμάτο διαφορετικούς φορτιστές για διαφορετικά είδη των θυρών φόρτισης.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Και στο επίπεδο της προστασίας του περιβάλλοντος, είναι αυτονόητο ότι η χρήση ενός κοινού φορτιστή για όλες τις συσκευές θα μειώσει σημαντικά τα τυπικά ηλεκτρονικά απόβλητα.

Φθηνότερες διεθνείς κλήσεις

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι τόσο ανίσχυρο όσο το παρουσιάζουν κάποιοι: Τέσσερα παραδείγματα
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Markus Schreiber)

Οι πολίτες της Ένωσης σύντομα θα μπορούν να καλούν φίλους και συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη με το ίδιο κόστος που καλούν ένα φίλο στο διπλανό δρόμο. Μετά από μια περίπλοκη μάχη, οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να πείσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να καταργήσουν τις πρόσθετες χρεώσεις που εφαρμόζουν οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς όταν κάποιος καλεί ή στέλνει μήνυμα σε κάποιον σε άλλη χώρα της ΕΕ, συμπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το καθεστώς δωρεάν περιαγωγής στην ΕΕ.

Δυνατότητα επισκευής

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι τόσο ανίσχυρο όσο το παρουσιάζουν κάποιοι: Τέσσερα παραδείγματα
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Paul Sakuma)

Μπροστά σ’ ένα χαλασμένο φορητό υπολογιστή ή ένα smartphone του οποίου η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί, το ερώτημα που έρχεται σχεδόν αβίαστα είναι: «Να το φτιάξω ή να αγοράσω ένα καινούργιο, δεδομένου ότι έχει σχεδόν την ίδια τιμή;». Οι Βρυξέλλες ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να επιλέξουν τη δυνατότητα της επισκευής και γι’ αυτό οι ευρωβουλευτές πρότειναν  που δοθεί προτεραιότητα στην επισκευή έναντι της αντικατάστασης των καταναλωτικών αγαθών, καθώς και να είναι εύκολα προσβάσιμα τα ανταλλακτικά και τα εγχειρίδια επισκευής για κάθε είδους συσκευές. Μετά από μια επίσης σκληρή μάχη, τελικά οι εθνικές κυβερνήσεις έδωσαν την έγκρισή τους για το νέο νόμο για το δικαίωμα της επισκευής μόλις την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι τόσο ανίσχυρο όσο το παρουσιάζουν κάποιοι: Τέσσερα παραδείγματα
Φώτο Αρχείου (AP Photo/John Minchillo)

Μετά από μακροχρόνιο νομοθετικό αγώνα μεταξύ των θεσμικών οργάνων, οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να θέσουν περιορισμούς στον τρόπο πώλησης μιας ευρείας γκάμας βρώσιμων προϊόντων. Έτσι, οι πωλητές τροφίμων και φαγητών ή ποτών σε πακέτο έπρεπε να στραφούν σε πιο βιώσιμους τύπους δοχείων, όπως αυτά που κατασκευάζονται από χαρτί και μπορούν να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν πιο εύκολα, ενώ παράλληλα επιβλήθηκε και η χρήση ξύλινων μαχαιροπήρουνων μιας χρήσης, αλλά και τα χάρτινα καλαμάκια.

Στο ίδιο πνεύμα των κανόνων για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, μετά από πρόταση της Ευρωβουλής αποφασίστηκε η στερέωση των καπακιών στα μπουκάλια των αναψυκτικών, με σκοπό τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την πιο αποτελεσματική ανακύκλωσή τους.

Πηγή: Politico, ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο.ΣΥ. Α.Ε.: Κινήσαμε πειθαρχικές διαδικασίες για τον οδηγό που καταγγέλθηκε για απόπειρα βιασμού

Λ. Αυγενάκης στο ΕΛΚ: Να ενώσουμε δυνάμεις για να περάσουν οι προτεινόμενες αλλαγές στην ΚΑΠ

Δράμα: Σύλληψη 40χρονου για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας